PRZEPYSZNY WŁOSKI PLACEK, CZYLI DZIEŃ PIZZY U NUTEK

PRZEPYSZNY WŁOSKI PLACEK, CZYLI DZIEŃ PIZZY U NUTEK

Dziewiątego dnia lutego obchodzimy bardzo smakowite święto, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie jest obecnie znane niemależe na całym świeciem. Początki pizzy jaką znamy obecnie siegają XVI-wiecznego Neapolu, chociaż bardzo podobny placek wypiekali już starożytni Grecy. Pizza początkowo miała formę placka nasączonego oliwą lub smalcem z dodatkiem sera lub ryb. Dopiero w 1889 roku pojawiła się wersja z pomidorami, a miało to związek z objęciem tronu włoskiego przez dynastię królewską pochodzącą z Francji. Wówczas królowa Małgorzata została poczęstowana kilkoma, spcjalnie dla niej, przyrządzonymi pizzami. Ta, która zasmakowała jej najbardziej była podana z sosem pomidorowym z dodatkiem sera i oregano. Ten wariant pizzy tak bardzo zasmakował królowej, że danie zostało nazwane jej imieniem i do dziś jest najabrdziej znaną oraz serwowaną pizzą we wszystkich pizzeriach świata pod nazwą „Margherita” – nazwaną od imienia monarchini.

Z okazji tego smakowitego święta, Nutki na jeden dzień zostały specami od wypieku pizzy. I tak oto powstały dwie pizze, co wymagało nie tylko kulinarnych zdolności, ale i artystycznych. A to dlatego, że jedna pizza była pracą plastyczną. Druga zaś była zdecydowanie jadalna i wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy aż będzie już gotowa. Zapach unoszący się z piekarnika przedszkolnej kuchni sprawił, że z naszych brzuchów dało słyszeć się ciche burczenie na samą myśl o pałaszowaniu smakowitej pizzy. Było bardzo włosko i przepysznie!