Aktualny jadłospis dostępny do pobrania na dole strony.
Wykaz alergenów w posiłkach
Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
Skrót | Opis alergenu | Oznaczenie | Produkty, które mogą zawierać alergen |
1 | Zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, produkty pochodne | Produkty spożywcze oraz wypieki na bazie ziaren zbóż z opisu alergenu: skrobia, mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy | Makaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, kawa zbożowa, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony czekoladowe, batony zbożowe |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne | ||
3 | Jaja i produkty pochodne | Jaja | Biszkopty/sucharki, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, makaron jajeczny |
4 | Ryby i produkty pochodne | Ryby | Żelatyna |
5 | Orzeszki ziemne i produkty pochodne | Olej arachidowy | Mieszanki orzechów, bakalie |
6 | Soja i produkty pochodne | Sojowe: ziarno, mąka, kasza, mleko, desery, nierafinowany olej, lecytyna, białko, kiełki soi | Sojowe: przyprawy, chleb, wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego |
7 | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Białko mleczne, hydrolizat białka mlecznego, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser twarogowy, masło | Margaryna, tłuszcze roślinne, czekolada, wypieki, desery |
8 | Orzechy różne, migdały, i produkty pochodne | Olej na bazie różnych orzechów, krem orzechowy do smarowania pieczywa, pasta orzechowa, masło orzechowe | Marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciastka, wypieki, desery, bakalie, gotowe przekąski, musli |
9 | Seler i produkty pochodne | Seler korzeniowy, naciowy, liść selera, soki warzywne z zawartością selera, sól selerowa | Mieszanki przypraw, curry, produkty wędliniarskie oraz mięsne |
10 | Gorczyca i produkty pochodne | Ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy | Wędliny i produkty mięsne, curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe |
11 | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Nasiona sezamu, oleje, mąka, sól sezamowe | Chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery |
12 | Dwutlenek siarki i siarczyny | Dwutlenek siarki i sole kwasu siarkawego | Suszone owoce |
13 | Łubiny i produkty pochodne | Białka roślinne | |
14 | Mięczaki i produkty pochodne | Owoce morza |
Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Jadłospis
Produkty zawierające alergeny oznaczono cyframi (w nawiasie).
Alergeny występujące w posiłkach przygotowywanych dla dzieci w przedszkolu:
1. Zboża zawierające gluten : pszenica, żyto, jęczmień, orkisz
2. Mleko i produkty mleczne zawierające laktozę
3. Jajka
4. Ryby
5. Seler
6. Gorczyca
7. Nasiona sezamu
8. Orzechy
9. Soja
10.Dwutlenek siarki i siarczany wytwórców
Do przygotowania posiłków używamy następujących przypraw: pieprzu ziołowego, majeranku, kminku, papryki słodkiej, bazylii, oregano, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych, soli o obniżonej zawartości sodu.
Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy .
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru. Herbata nie jest słodzona. Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia. Natka pietruszki i koperek podawane są na życzenie dzieci. Dżemy, biszkopty i inne ciastka zawierają znikomą ilość cukru.