Nasze przedszkole wdrożyło żywieniowy Program VitaMenu. Posiłki przygotowujemy zgodnie z wytycznymi Programu – dania są prawidłowo zbilansowane, różnorodne, bez dodatku chemicznych konserwantów, a przede wszystkim smaczne i przyjazne zdrowiu naszych wychowanków.

Co dobrego wnosi program VitaMenu do naszego przedszkola?

Przede wszystkim mądre, smaczne i zdrowe żywienie. Celem Programu VitaMenu jest zmienianie nawyków żywieniowych i kształtowanie preferencji smakowych, które będą sprzyjały zdrowiu w dzieciństwie i wieku dorosłym.

Dania przyrządzone wg receptur z Karty Dań VitaMenu są prawidłowo zbilansowane, to znaczy uwzględniają zapotrzebowanie na energię dzieci w wieku przedszkolnym i zawierają odpowiednią ilość węglowodanów przyswajalnych, białka, tłuszczu (dominują jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe), błonnika, składników mineralnych i witamin.

Poza tym mają ograniczony udział sodu niż tradycyjne posiłki (dzięki wykorzystaniu soli jodowanej o obniżonej zawartości sodu  w porównaniu z solą kuchenną) oraz ograniczoną ilość cukru w porównaniu ze zwyczajowymi jadłospisami realizowanymi w placówkach wychowawczo – oświatowych. Co ważne, dania uwzględniają zalecaną porcję warzyw i/lub owoców.

Receptury Programu VitaMenu nie zawierają dodatku:

  1. syropu glukozowego, syropu glukozowo – fruktozowego i sztucznych substancji słodzących,
  2. tłuszczów częściowo utwardzonych (np. margaryny miękkie, margaryny twarde, tłuszcze piekarnicze),
  3. Mięsa Odkostnionego Mechanicznie,
  4. glutaminianu sodu,
  5. chemicznych konserwantów,
  6. barwników syntetycznych,
  7. aromatów syntetycznych  i identycznych z naturalnymi,
  8. ekstraktów drożdżowych i hydrolizatów sojowych.

Bazą surowcową do tworzenia receptur są produkty zbożowe nieprzetworzone (np. płatki owsiane, płatki żytnie, zarodki pszenne, makarony, kasze), nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca), mięsa, w których zawartość tłuszczu nie przekracza 15%, a w ograniczonych ilościach mięso o zawartości tłuszczu do 20%, świeże lub mrożone ryby chude oraz tłuste, nabiał, jaja, świeże, mrożone, suszone warzywa i owoce, ziemniaki, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło min. 82% tłuszczu, śmietana max. 12% tłuszczu (w ograniczonych ilościach)‏, orzechy, migdały, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, itp.  Dzięki stosowaniu wyłącznie naturalnych dodatków smakowych – mieszanek naturalnych ziół przyprawowych, dania z certyfikatem Programu VitaMenu są wzbogacone naturalnymi przeciwutleniaczami, wapniem i błonnikiem.

Dlaczego zdecydowaliśmy się na wdrożenie programu VitaMenu?

Chcemy, by nasi wychowankowie zdrowo się odżywiali, a przedszkole to miejsce, w którym dzieci spędzają większą część dnia. Tutaj też spożywają posiłki. Organizm dziecka ma inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, jak osoby dorosłe, dlatego chcemy, by posiłki spożywane przez dzieci w naszej placówce były przygotowane specjalnie dla nich. Jesteśmy przekonani, że pozytywne nawyki utrwalone w wieku przedszkolnym, będą kształtowały dorosłe wybory żywieniowe naszych wychowanków.

Wierzymy, że realizując Program VitaMenu, stwarzamy naszym dzieciom możliwość spożywania zdrowych i smacznych posiłków i pokazujemy, co dobrego oferuje im prawidłowe odżywianie już w młodym wieku. Liczymy, że prozdrowotne menu wpłynie na profilaktykę chorób dietozależnych, które coraz częściej dotykają już małe dzieci.

Normy, rekomendacje

Receptury zawarte w Karcie Dań Programu VitaMenu są zgodne z normami dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym wskazanymi w „Normach żywienia człowieka” z 2012 roku, opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Programowi VitaMenu w szkołach i przedszkolach patronuje Rzecznik Praw Dziecka. Program objęty jest również patronatem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Program Vitamenu w praktyce

Przystępując do realizacji Programu VitaMenu, osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci w naszym przedszkolu przeszły specjalistyczne szkolenia teoretyczne i praktyczne przeprowadzone przez specjalistów Programu VitaMenu (technolodzy żywności i żywienia, dietetycy, specjaliści żywienia człowieka). Szkolenie obejmowało wytyczne programu, zasady racjonalnego żywienia, umiejętność czytania etykiet, zasady prawidłowego komponowania jadłospisów dekadowych i było zakończone testem wiedzy. Po szkoleniu nasza placówka otrzymała certyfikat Programu VitaMenu oraz Karty Dań VitaMenu. Zawierają one receptury do przygotowania posiłków dla dzieci w poszczególnych przedziałach wiekowych. W Kartach Dań Programu VitaMenu znajduje się pełna informacja o zawartości kalorii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, sodu oraz o wymiennikach węglowodanowych w każdym posiłku.

Na zakończenie…

Liczymy, że wprowadzenie do przedszkolnego menu  nowych dań opartych o prozdrowotne receptury, pozytywnie wpłynie na kształtowanie nawyków żywieniowych nie tylko dzieci, ale całej rodziny, w codziennym życiu. Wierzymy, że zdrowe, zbilansowane posiłki, które przygotowujemy zgodnie z wytycznymi  Programu VitaMenu zapewnią dzieciom energię i chęć zarówno do nauki, jak i do zabawy, pobudzą ich ciekawość i sprawią, że będą pełne energii i radości!