Aktualny jadłospis dostępny do pobrania na dole strony.

Wykaz alergenów w posiłkach

Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM  PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

SkrótOpis alergenuOznaczenieProdukty, które mogą zawierać alergen
1Zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, produkty pochodneProdukty spożywcze oraz wypieki na bazie ziaren zbóż z opisu alergenu: skrobia, mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicyMakaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, kawa zbożowa, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony czekoladowe, batony zbożowe
2Skorupiaki i produkty pochodne  
3Jaja i produkty pochodneJajaBiszkopty/sucharki, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, makaron jajeczny
4Ryby i produkty pochodneRybyŻelatyna
5Orzeszki ziemne i produkty pochodneOlej arachidowyMieszanki orzechów, bakalie
6Soja i produkty pochodneSojowe: ziarno, mąka, kasza, mleko, desery, nierafinowany olej, lecytyna, białko, kiełki soiSojowe: przyprawy, chleb, wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
7Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Białko mleczne, hydrolizat białka mlecznego, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser twarogowy, masłoMargaryna, tłuszcze roślinne, czekolada, wypieki, desery
8Orzechy różne, migdały, i produkty pochodneOlej na bazie różnych orzechów, krem orzechowy do smarowania pieczywa, pasta orzechowa, masło orzechoweMarcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciastka, wypieki, desery, bakalie, gotowe przekąski, musli
9Seler i produkty pochodneSeler korzeniowy, naciowy, liść selera, soki warzywne z  zawartością selera, sól selerowaMieszanki przypraw, curry, produkty wędliniarskie oraz mięsne
10Gorczyca i produkty pochodneZiarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycyWędliny i produkty mięsne, curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe
11Nasiona sezamu i produkty pochodneNasiona sezamu, oleje, mąka, sól sezamoweChleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery
12Dwutlenek siarki i siarczynyDwutlenek siarki i sole kwasu siarkawegoSuszone owoce
13Łubiny i produkty pochodne Białka roślinne
14Mięczaki i produkty pochodneOwoce morza 

Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Jadłospis

Produkty zawierające alergeny oznaczono cyframi (w nawiasie).

Alergeny występujące w posiłkach przygotowywanych dla dzieci w przedszkolu:

1. Zboża zawierające gluten : pszenica, żyto, jęczmień, orkisz

2. Mleko i produkty mleczne zawierające laktozę

3. Jajka

4. Ryby

5. Seler

6. Gorczyca

7. Nasiona sezamu

8. Orzechy

9. Soja

10.Dwutlenek siarki i siarczany wytwórców

Do przygotowania posiłków używamy następujących przypraw: pieprzu ziołowego, majeranku, kminku, papryki słodkiej, bazylii, oregano, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych, soli o obniżonej zawartości sodu.

Zgodnie z informacją od producenta mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy .

Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru. Herbata nie jest słodzona. Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia. Natka pietruszki i koperek podawane są na życzenie dzieci. Dżemy, biszkopty i inne ciastka zawierają znikomą ilość cukru.

Pliki do pobrania